lördag, april 20, 2013

ART - träning i sociala färdigheter, känslokontroll och moral

Vad är ART? 


ART är en metod som har sin grund i kognitiv beteendeterapi och som är utvecklad främst av Arnold P. Goldstein. Arbetsmetoden syftar till att ersätta negativa inlärda reaktioner och mönster med handlingar som för med sig mer positiva konsekvenser för individen och omgivningen. Många barn, ungdomar och vuxna saknar eller har lärt sig sociala färdigheter på ett sätt som medför kommunikations- och kontaktsvårigheter. ART erbjuder en möjlighet att träna in dessa färdigheter på ett sätt som ökar individens möjligheter att lyckas i samhället. För att komma till rätta med bland annat dessa problem arbetar man inom ART med tre huvudmoment:

Social färdighetsträning - färdigheter som behövs i samhället tränas genom rollspel.

Känslokontrollträning - eleven tränar sig bland annat i att ha kontroll över sin ilska.

Moralträning - eleven tränar sig i att utveckla sin egen moral.

Eleven tränar sig i de olika delarna av ART i kurser om tio veckor med minst en träff varje vecka. En inventering av elevens behov styr vad man tränar. Detta gör ART till en flexibel arbetsmetod som fungerar i många olika sammanhang.

Vilka använder sig av ART?

ART som behandlingsmetod används runtom i Sverige av socialtjänsten i öppenvårdsammanhang, på skolor, på många av statens institutionsstyrelsers ungdomshem, ett flertal HVB- och LSS-boende. ART är troligen den mest spridda manualbaserade metoden i Sverige i dag.

När är ART effektivt?

ART är en effektiv metod för att träna impulskontroll och ökad känslokontroll för att bli bättre på färdigheter som behövs för att lyckas i samhället och i sociala sammanhang samt för att få ökad förståelse för hur det vi gör påverkar varandra i samhället. Kort och gott, ART har många positiva effekter på barn, unga och vuxna som vill utvecklas som människor.


Källa: http://cvo.se/art/Vad%C3%A4rART.aspx

Jag vill ha materialet:



















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...